Zajednički obrt STT Trkeš u Samoborskom Lugu utemeljio je otac Mirko, a danas njegovi sinovi i vlasnici obrta Miljenko i Renato vode posao i razvijaju ga dalje sa ostalih 13 radnika koje zapošljavaju. U posao uključene su i supruge, Darija i Željka, dok u radu već sudjeluje i treća generacija. U intervjuu koji su dali za novine Naš Samobor često spominju oca od kojega je sve počelo i koji danas uživa u mirovini.

Sve je počelo 1969. godine kada je Mirko Trkeš otvorio bravarsku radionicu do 1972. godine kada je napravio iskorak i počeo raditi usluge narezivanje navoja, savijanja i sl. za tadašnji PTT. Tek 1978. je dobio telefonsku liniju i zapošljavao 3-6 ljudi.

Miljenko se zaposlio sa 18. godina u obrtu, odnosno 1985. godine, a Renato je u obrt ušao 1988. Kroz posao savršeno se nadopunjuju, tako je Miljeko osoba zadužena da komercijalu i administraciju a Renato kao vrhunski majstor je zadužen za proizvodnju i razvoj novih proizvoda. Najmlađi član ovog obiteljskog posla je Josip, Renatov sin, koji sada ima 20 godina i završenu strukovnu školu.

Temeljna proizvodnja obrta je metalni pribor za samonosive kabele: stezaljke, natezni vijci i ostala metalna galanterija (PSK pribor). U svom asortimanu imaju preko 150 različitih proizvoda koje prodaju telekom tvrtkama iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Heercegovine.

Svi proizvodi imaju prateću dokumentaciju i potrebne ateste i certifikate što iznimno važno radi sigurnosti opreme ali i potrebno za današnje poslovanje budući da se poslovi dobivaju putem međunarodnih javnih natječaja.

 

Lokalno djelovanje

Miljenko osim što je obrtnik, predsjednik je i samoborskog ceha metalaca u Udruženju obrtnika Samobor. Smatra da je potrebno udruživanje na profesionalnoj razini kako bi obrtnici ojačali svoje proizvodne kapacitete i znanje te tako mogli lakše konkurirati na tržištu. Osim toga nedostatak je kadru, mladi ne upisuju strukovna zanimanja i teško je naći radnike.

Radnici

Radnici u obrtu rade od 6 do 14h, što je naslijeđeno od oca, a najstariji radnik u obrtu radi već 30 godina – što u praski znači da po završetku posla ljudima ostaje još dobar dio dana za obitelj i druge poslove.

Radionica

Obiltelj živi i radi na parceli od 4000m2, na kojoj obitavaju Trkeši još od 19 st. Obiteljska kuća je u sklopu 4 radionice koje imaju na toj površini i naravno ureda. Svi su ponosni na svoju obrtničku tradiciju koja će 2018. godini imati punih 50 godina. Od oca su osim posla naslijedili obrtničke vrline, poštovanje i ustrajanost u radu koji su im pomogli svih ovih godina i svim izazovima koje su imali.